Tłocznia Owoców Pawłowski, świeże soki owocowe i owocowo-warzywne
  • Tłocznia Owoców Pawłowski
  • Tłocznia Owoców Pawłowski
  • Tłocznia Owoców Pawłowski
  • Tłocznia Owoców Pawłowski
  • Tłocznia Owoców Pawłowski

Soki Pawłowski

  • Nagrody i wyróżnienia:


    Łososiński Sok Tłoczony z Jabłek został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi!

    Zaświadczenie o wpisie do LPT

    Soki z Tłoczni Owoców Pawłowski otrzymały kolejne wyróżnienia – nagrody podczas 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku oraz certyfikaty: „Produkt Lokalny z Małopolski” oraz „Dziedzictwo Kulinarne Małopolska”!

    11 Małopolski Festiwal Smaku Nagroda 11 Małopolski Festiwal Smaku Nagroda 11 Małopolski Festiwal Smaku Nagroda Produkt Lokalny z Małopolski Certyfikat Dziedzictwo Kulinarne Małopolska Certyfikat

     

    Soki z Tłoczni Owoców Pawłowski ze Żbikowic w gminie Łososina Dolna zostały wyróżnione certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski przyznawanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Jest to jedyny w Polsce regionalny certyfikat dedykowany produktom dobrej jakości, nierozerwalnie związanym są ze swoim miejscem pochodzenia.

    „Celem certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski jest wyróżnienie produktów wysokiej jakości, produkowanych na terenie Małopolski. Zależy nam, aby znak pomarańczowej gwiazdki ułatwił konsumentom codzienne zakupy, a najlepszych producentów wsparł w rozwoju swojej działalności na konkurencyjnym rynku” – wyjaśnia Rafał Serafin, prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.

     

    Tłocznia Owoców Pawłowski - Certyfikat Fundacji Partnerstwo dla Środowiska

     


     

    Sok nagrodzony!

    Nasz przepyszny sok jabłkowo-marchwiowo-buraczany otrzymał pierwsze miejsce w plebistycie Małopolski Smak.

    Oto zwycięzca:

    Tłocznia Owoców Pawłowski Tłocznia Owoców Pawłowski

Soki Pawłowski


Wszystkie soki przechowywane są w chłodnym pomieszczeniu w temperaturze zgodnej z normami SANEPIDU. Normy te określają również okresy przydatności produktów do spożycia. I tak soki mogą być przechowywane przez okres 3 miesięcy, a po otwarciu przez 14 dni.

Nie wszystkie były produkowane od początku. Pierwszym sokiem, który wytworzyliśmy, i który stał się później dla naszej produkcji sokiem bazowym był sok w 100% z jabłek. Następnie powstał sok jabłkowo-marchwiowy, a jeszcze później jabłkowo-buraczany. Na życzenie klientów podjęliśmy się produkcji soku jabłko-marchwiowo-buraczanego.

W naszej wytwórni powstają również soki sezonowe. Należą do nich produkowane od początku lata sok jabłkowo-porzeczkowy, od późnego lata sok jabłkowo-aroniowy i jabłkowo-gruszkowy oraz sok jabłkowo-brzoskiwniowy.


Witaminy


Dokładnej wartości odżywczej naszych soków nie da się określić ponieważ ona zależy od kilku czynników. Głównie od odmiany owoców czy warzyw oraz pogody, w tym ilości opadów, a także czasu nasłonecznienia itd.

Natomiast wszystkie nasze kompozycje soków dzięki naszym znakomitym jabłkom zawierają takie witaminy i minerały jak: wit. C, E, błonnik, krzem, pektynę, kwas foliowy, potas, wapń oraz kwercetynę wspomagającą leczenie alergii. Jabłka oczyszczają organizm z toksyn zawartych w wysoko przetworzonej żywności i pomagają w trawieniu. Kwasy organiczne w nich zawarte działają odkwaszająco na organizm, co jest szczególnie ważne, gdy spożywa się dużo mięsa, tłuszczu, jaj i chleba.

Błonnik, który w nich występuje wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu we krwi, podobne działanie mają pektyny, które wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki. Cukry i składniki mineralne występują w jabłkach, w formach łatwo przyswajalnych przez organizm.